divendres, 21 de novembre del 2014

Les categories gramaticals

Per repassar les categories gramaticals us proposo el següent enllaç. Recordeu que cal saber distingir quines són variables i quines, en canvi, són invariables.

CATEGORIES GRAMATICALS

Modalitats oracionals

Una bona eina de repàs per aquest tema que hem estat treballant a l'aula és l'enllaç següent. Us caldrà tenir en marxa els altaveus!

MODALITATS ORACIONALS

divendres, 7 de novembre del 2014

Jacint Verdaguer: el millor poeta català del segle XIX


Podeu clicar el següent enllaç per llegir un breu article dedicat a Jacint Verdaguer o, si ho preferiu, podeu veure el documental i la fitxa visual en què us parlen de la vida i de l'obra d'aquest autor.


Roger Mas canta Verdaguer


A classe hem escoltat quatre poemes del poemari Al Cel de Jacint Verdaguer interpretats per Roger Mas. Us penjo el vídeo de "Caminant" per si la voleu tornar a escoltar:





El "Mar i Cel" de Dagoll Dagom

A classe hem explicat que "Mar i Cel" és una de les tragèdies romàntiques més importants d'Àngel Guimerà. La companyia teatral Dagom Dagom en va fer una adaptació i la va dur a escena amb uns decorats espectaculars i cançons que complementen el text de Guimerà. Ja heu sentit la cançó dels pirates i hem vist que són personatges estretament vinculats amb el Romanticisme. Ara podeu gaudir de les imatges de la representació de Dagoll Dagom de l'any 1988:



A continuació podreu veure la representació de la "Cançó dels pirates":


El vídeo següent és la presentació de la posada en escena de "Mar i Cel" que, de nou, la mateixa companyia va portar als escenaris fa poc temps. Mireu-lo i a veure si identifiqueu els personatges principals: la Blanca, en Saïd...

Vocalisme àton: vocal neutra i u àtona, grafies

Hem treballat el sistema vocàlic àton del català oriental i hem vist que fem servir tres sons: vocal neutra, i àtona i u àtona.
Ja saps que el so de vocal neutra es pot escriure amb A o amb E i el so de u àtona es pot representar amb una O o amb una U. Et proposo els enllaços següents per repassar les normes que ens ajuden a saber distingir en quin context hem de fer servir cada grafia:

VOCAL NEUTRA: activitats que hauràs d'imprimir, no tenen solucionari però amb el diccionari i la meva ajuda les pots revisar!

VOCAL NEUTRA TEORIA I PRÀCTICA: hi ha un resum de les normes i activitats amb solucionari.


U ÀTONA TEORIA I PRÀCTICA: resum de les normes i activitats amb solucionari dividides en diversos apartats.

La síl·laba tònica i els accents

Per  repassar de cara a l'examen podeu fer servir els enllaços següents. Cal que tingueu els altaveus en marxa!

LOCALITZACIÓ DE LA SÍL·LABA TÒNICA

ACCENTUACIÓ